Rijetko nam se dogodi da nam se ukaže prilika za velika djela. Ali svijet je pun prilika za učiniti mala.

ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Gdje volontirati?

Razmišljate početi volontirati, a ne znate odakle krenuti te gdje biste sve mogli volontirati. Ovaj post bi vam možda mogao pomoći.
Naime, u Hrvatskoj postoje četiri regionalna volonterska centra koja redovno djeluju na razvoju volonterstva. Volonterski centri su registrirani kao neprofitne ili nevladine organizacije u okviru Zakona o udrugama. Osnovni cilj ovih centara je promicanje i razvoj volonterskih aktivnosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Mrežu volonterskih centara čine upravo ta četiri glavna regionalna centra, a oni se nalaze u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku ( za više informacija pogledajte http://www.vcz.hr/ , http://www.osvolonteri.hr/ , http://www.smart.hr/ , http://www.vcst.info/ )

Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) potiče razvoj volonterstva u Hrvatskoj putem utjecaja na javne politike i pravno okruženje, promociju i uspostavljanje standarda za edukaciju u području volonterstva i volonterskog menadžmenta, informiranjem i osiguranjem standarda kvalitete usluga volonterskih centara i razvoja dobre prakse.

Mreža slijedi principe otvorenosti, odgovornosti i razmjene znanja i kapaciteta među članicama. Mreža u svom radu surađuje s različitim nacionalnim i međunarodnim dionicima uključujući organizacije civilnog društva, javne ustanove i tijela, gospodarstvo i medije, a osnovana je s ciljem promocije volonterstva, povećanja vidljivosti volonterskih aktivnosti i razvoja volonterske infrastrukture. Rad mreže je prepoznat od svih ključnih dionika u Hrvatskoj. Najvažniji dionik je Nacionalni odbor za razvoj volonterstva kao tijelo Vlade RH čije su aktivnosti usmjerene ka promidžbi i razvoju volonterstva kao i izradi Etičkog kodeksa volonterstva. Isto tako važni su i sljedeći dionici: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ured za udruge Vlade RH te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Regionalni volonterski centri (RVC) zapravo djeluju na području regije (nekoliko županija), a njihove glavne aktivnosti vezane su za promicanje vrijednosti volontiranja, razmjenu informacija o ponudi i potražnji volonterskog rada, obrazovanje o upravljanju volonterima i građana o volontiranju, informiranje i savjetovanje, zagovaranje i zastupanje Zakona o volonterstvu i drugih propisa, izdavanje relevantnih publikacija i provođenje istraživanja u području volonterstva. 


Osim regionalnih volonterskih centara postoje i lokalni volonterski centri (LVC) koji djeluju na području lokalne zajednice (grada ili županije), a rade na promicanju volontiranja, razmjeni informacija o ponudi i potražnji volontera te obrazovanju o upravljanju volonterima i građana o volontiranju. 



Volontirati se može na različite načine i u različitim područjima. Danas se u Hrvatskoj
najčešće volontiranje veže za udruge, ali samo volontiranje je puno šire, tako da možemo
govoriti o volontiranju i u obrazovnim institucijama , korporativnom volontiranju te volontiranju u ustanovama zdravstva i socijalne skrbi. Što se tiče obrazovnih institucija, one su vrlo važan čimbenik u promociji vrijednosti volonterstva jer promovirajući volonterstvo zapravo promiču slobodu izbora, uvažavanje različitosti, odgovornost, građanski aktivizam, aktivno uključivanje u razvoj zajednice.
Visoka učilišta/fakulteti imaju nezaobilaznu ulogu u razvoju volonterstva. Sveučilišta mogu promovirati volonterstvo na različite načine - od kreditiranja volonterskih aktivnosti studenata kao dodatan i poseban doprinos u okviru pojedinih kolegija, informiranja studenata o vrijednostima i mogućnostima volontiranja te do pružanja podrške u organiziranju volonterskih akcija u okviru sveučilišta ili široj lokalnoj zajednici.

Ukoliko ste motivirani i kreativni te imate volju posvetiti svoje vrijeme obavljanju volonterskog rada mislim da biste trebali razmisliti ponajprije u kojem bi području voljeli volontirati, što vas zanima i na koji način želite pomoći. U Hrvatskoj postoje mnogobrojne udruge kojima su potrebni volonteri. Slobodno im se obratite i ponudite svoje vrijeme koje želite odvojiti. Osim u nevladinim udrugama, možete volontirati i u različitim humanitarnim ustanovama. Posjetite stranice volonterskih centara i pošaljite im upit. I ne zaboravite, želite li volontirati, to možete učiniti bilo gdje i bilo kada, bilo da započnete sami neku volontersku akciju, poput skupljanja igračaka za siromašnu djecu ili organiziranja s prijateljima čišćenje okolišta. Izbor je zaista ogroman. I zato ne oklijevajte, uključite se! :)

Pozdrav!

Vaša Rebeka

2 komentara:

  1. Jako dobar post, sviđa mi se kako si sve detaljno opisala tako da ne moram ići po internetu i kopati informacije, ovako imam sve na jednom mjestu :) pokušati ću i ja pronaći vremena za neko volontiranje te tako pomoći zajednici inspirirana tvojim blogom:) veliki pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa :) Svakako se uključi u volontiranje ako imaš vremena, nećeš požaliti :) U sljedećem postu pisat ću o svom osobnom iskustvu pa ćeš moći dobiti još bolji uvid u sve to :) Pozdrav!

      Izbriši