Rijetko nam se dogodi da nam se ukaže prilika za velika djela. Ali svijet je pun prilika za učiniti mala.

nedjelja, 13. svibnja 2012.

Razlozi i koristi od volontiranja


Pozdrav svima :) 
Odlučila sam napisati jedan post o samim razlozima te koristima volontiranja kako bih možda neke od vas potaknula na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad. Pa počnimo redom :)

Čemu volonterstvo?

Volonterski rad u svijetu postoji gotovo na svim razinama življenja, izuzetno je priznat, cijenjen i tražen te može biti važna preporuka za daljnje zapošljavanje.
Kako sami izabirete na kojem području želite raditi, volonterstvo može biti i dobar način da otkrijete posao koji vam se sviđa, a koji ne. Ono može pomoći struci u kojoj djelujete ili želite jednog dana raditi ili vezano uz faks koji studirate, a s druge strane možete ga obavljati iz nekih svojih humanih razloga, bilo da želite dati neki doprinos zajednici u kojoj živite ili rasporediti svoje vrijeme na bolji i kvalitetniji način. Volonterstvo ima cijeli niz pozitivnih učinaka na pojedinca kako na mlade nezaposlene ljude da postanu spremni za raznolike mogućnosti zaposlenja, tako i na starije koji kroz volontiranje uspijevaju ostati aktivni te osjećaju da su njihove vještine još uvijek dragocjene. Ljudi kroz volontiranje razvijaju svoje komunikacijske te organizacijske vještine, proširuju svoje socijalne krugove, a uz to volontiranje pruža i mogućnosti neformalnog obrazovanja, te je zbog toga jedan od ključnih elemenata u strategiji životnog učenja u Europskoj Uniji.

Volonterstvo je danas izuzetno značajan alat za stjecanje znanja, iskustva, vještina i temeljih kompetencija za cjeloživotno učenje. Upravo te raznolike kompetencije i iskustvo koje možete steći volontiranjem povećavaju zaposlenost, potiču mobilnost te utječu na povećanje građanske odgovornosti pojedinaca.
Pojedinci se uključuju u volonterstvo iz raznih razloga od lokalnih do globalnih, koji ne poznaju granice.  Od želje da se pomogne onima kojima je potrebna pomoć, da daju svoj doprinos zajednici u kojoj žive, do osobnih razloga kao što su stjecanje iskustva, novih znanja i vještina, upoznavanja novih ljudi, besplatnih putovanja, povećanja mogućnosti zapošljavanja uz crticu o volontiranju u životopisu.
Jesu li razlozi uopće važni, kada se čini dobro? :)

Volonterski rad od izuzetne je važnosti u vrijeme ekonomskih, političkih i ekonomskih kriza, s kojima se svakodnevno susrećemo. Volonterstvo pokreće društveni aktivizam, koji je osnovni pokretač svakog naprednog društva. Volontiranje pomaže društvu da na brži i kvalitetniji način riješe nagomilane probleme i potrebe. Očekivati od države da sama riješi sve probleme vodi u skrbnički odnos države prema građanima koji je karakterističan za nerazvijena društva. Volontiranje kao društveni fenomen doprinosi pojačanom sudjelovanju građana u društvenom životu, pomaže stvaranju lokalnih mreža i stvara osjećaj odgovornosti za rješavanje problema koji postoje u zajednicama.

Volontersko djelovanje doprinosi izgrađivanju kohezije u društvu stvarajući veze temeljene na povjerenju i solidarnosti te tako stvara i socijalni kapital, a ujedno kreira prostor u kojem ljudi, bez obzira na nacionalnost, religiju, socioekonomski status i dob, mogu doprinijeti stvaranju pozitivnih promjena u društvu. Na taj način volonteri doprinose provedbi politike Europske Unije, kao što su politika socijalnog uključivanja i pomoći u razvoju.

Nadam se da sam barem neke od vas potaknula na razmišljanje o volontiranju te njegovim koristima. I ne zaboravite, volonter možete postati bilo kada i bilo gdje, sve je stvar osobne volje. Nikad nije kasno uključiti se, a iskustva brojnih volontera da kad jednom kreneš s volontiranjem, više nikada ne prestaješ.

Do idućeg posta, lijepi pozdrav svima :)
Rebeka

2 komentara:

  1. Sviđa mi se post, baš sam razmišljao početi volontirati, a ovime si me samo još više potaknula da se uključim. Mislim da volonterski rad uvelike može pridonijeti jednog dana u zapošljavanju te je dobro što se volonterski sati zbrajaju. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa :) Ako nemaš ideju odakle početi, u sljedećem postu pročitaj gdje se sve možeš uključiti u volonterski rad. Pozdrav i tebi :)

      Izbriši